Wandelen

Wandelroutes-Nationaal Park PasHet Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug telt 150 km. aan wandelpaden. Wij hebben zeven verschillende wandelroutes voor u eruit gelicht. Ze zijn gemarkeerd met een gekleurde balk op de paaltjes. Ze staan ook vermeld op de Falkkaart Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, nr. 25, te koop bij VVV-punten en diverse Nationaal Park Pas-acceptanten.

paaltje wandelroute NPUHWilt u even pauzeren tijdens de wandeling? De ondernemers die wij bij de wandelroutes hebben vermeld geven u 10% voordeel op de rekening op vertoon van uw Nationaal Park Pas – Utrechtse Heuvelrug.

Als u 1x op de kaart hierboven klikt en hem verder vergroot ziet u waar en hoe de routes lopen. Lees hieronder de beschrijving.

Amerongen
W1: Godard Bentinckroute – 10 km – bruine markering paaltjes 

zuylestein1Start: 
a. Il Sogno Zuylestein in het portiersgebouw van Landgoed Zuylestein (open: woensdag t/m zondag van 10.00 tot 21.30 uur). U kunt hier heerlijke Italiaanse koffie drinken en bij terugkomst antipasta of een pizza eten. Dan wel graag reserveren
b. Cafe Restaurant Buitenlust (open vanaf 9.00 uur): als u recht tegenover het restaurant de Nederstraat in loopt, slaat u linksaf de Zandvoort in. U ziet meteen rechts de aanduiding van de route.
c. Restaurant Bentinck (open di t/m zo vanaf 11 uur): de route loopt voor het kasteel langs. Als u door de poort het kasteel verlaat slaat u rechtsaf. 

Wat krijgt u te zien?
Gemengde bossen (stiltegebied!), beukenlanen, uitzichtpunten (leidt naar Amerongse Berg, met 68,9 m het hoogste punt van de heuvelrug), tabakscultuurgronden, kasteel, historische dorpskern, uiterwaarden. 
Bekijk hier de grote kaart.

Aanrader: Herberg Den Rooden Leeuw in Amerongen voor een diner (tel: 0343 – 45 40 55). In de inpandige Stallerij kunt u op zondag vanaf 12 uur aan lange tafels aanschuiven voor een kleinere kaart voor een lunch of diner.

Amerongen
W2: Laarzenpad – 3,1 km – rode markering paaltjes
(gesloten van oktober t/m februari) 

Start: Restaurant Bentinck (open di t/m zo vanaf 11.00 uur): Als u het kasteel verlaat slaat u rechtsaf en loopt rondom het kasteel. Aangekomen bij de verharde weg, de Rijnsteeg, ziet u schuin links, aan de rechterkant van de weg, de eerste aanduiding: een rode band om een grote houten paal. 

Wat krijgt u te zien?
De Amerongse Bovenpolder (u kunt vogels observeren vanaf een mooi uitzichtpunt richting Nederrijn), de historische dorpskern, het kasteel.

Aanrader na afloop:
– Een rondwandeling door het pittoreske dorp
– Il Sogno – Italian Concept Store, Overstraat 22, voor Italiaanse koffie, een ijsje, en nog veel meer (o.a. producten uit moestuin Landgoed Zuylestein) 
– Bezoek aan Kasteel Amerongen
Café Restaurant Buitenlust voor een lunch of diner, en Herberg Den Rooden Leeuw voor een diner. Vanaf 12 uur is de inpandige Stallerij open voor een kleinere kaart voor een lunch of diner. 

Leusden
W3: Treekerpunt – 2 km – rode markering paaltjes

heide Landgoed Den Treek-HenschotenStart: Pannenkoekenhuis Bergzicht (open: ma t/m vrij om 10 uur, op za/zo om 11.30 uur): aan de andere kant van de provinciale weg, ziet u bij het ingaan van de Trekerweg, het eerste paaltje aan de linkerkant .

Wat krijgt u te zien?
Prachtig heidelandschap van het Landgoed Den Treek-Henschoten! Hier is een heideherstelproject gaande. Het landgoed is 2.000 ha. groot, het op één na grootste van Nederland. 

Aanrader na afloop: Het Beauforthuis, voor een lunch, of voor een eenvoudige maaltijd, eventueel met een theatervoorstelling! (ook op het entreekaartje wordt u het prijsvoordeel aangeboden). Het ligt op 3,5 km. afstand, zie kaart hierboven.

Zeist
W4: Wallenburg – 6 km – gele markering paaltjes

npuh_portret-reebok_frank-terstappen_1024x1024 Start: Theatercafé het Beauforthuis (open ma t/m za om 10 uur, op zo om 9 uur): tegenover de parkeerplaats loopt u de verharde weg in. U slaat linksaf voor het informatiebord. Na plm. 50 m. ziet u aan de linkerkant het eerste paaltje met de gele markering. 

Wat krijgt u te zien?
Gemengd natuurgebied met bos, kleine heideveldjes, oude beukenlanen en herinneringen aan de Franse tijd in de boswachterij Austerlitz. 

Aanrader : 
– Bezoek aan de Pyramide van Austerlitz, met bezoekerscentrum. Op 2,5 km. afstand van het Beauforthuis, ook gelegen aan de provinciale weg, richting Woudenberg. 
– Pannenkoeken eten in Pannenkoekenhuis Bergzicht, 3,5 km verderop, zie kaart hierboven (ook bij acties wordt u hier 10% voordeel op de rekening gegeven).

Zeist
W5: Hoog Kanje – 5,5 km – groene markering paaltjes

Start: Theatercafé het Beauforthuis (open ma t/m za om 10 uur, op zo om 9 uur): het eerste paaltje staat bij het fietspad naast de parkeerplaats. Na 100 meter ziet u aan de rechterkant het volgende paaltje, en verlaat u het fietspad. 

Drentse HeideschapenWat krijgt u te zien?
Boswandeling naar het heideveld Hoog Kanje. Aan het einde van het heideveld kruist een aantal paden. U ziet u aan de overkant van het fietspad, schuin links een bordje dat verwijst naar de oude schaapskooi van het Utrechts Landschap, 300 m. verderop. Het is ingericht als informatiecentrum (open: zondag van 13.30 – 16.30 uur).  Er lopen Drentse Heideschapen. Iedere zondag rond 15.30 uur kunnen kinderen helpen met het voeren. Teruggekeerd bij het fietspad, vervolgt u de wandelroute via dit pad langs de heide. Na 400 m. ziet u een links een paaltje en gaat u het bos.

Aanrader : 
– Bezoek aan de Pyramide van Austerlitz, met bezoekerscentrum. Het ligt aan dezelfde weg als het Bauforthuis, 2,5 km. verderop richting Woudenberg.
– Pannenkoeken eten in Pannenkoekenhuis Bergzicht, 3,5 km. verderop, zie kaart hierboven (zelfs bij acties wordt u hier 10% voordeel op de rekening gegeven).

Maarn
W6: Stameren – 5 km – blauw en gele markering paaltjes

Start: Groene Entree Maarn, gelegen aan de N227, vlakbij A12 afrit Maarn richting Doorn.
(De Groene Entrees zijn de startplekken voor wandelingen: er is een parkeerplaats, aansluiting op het openbaar vervoer, en een informatiezuil) 
Bereikbaar per OV: NS-station Maarn (10 min. lopen via Tuindorpweg in westelijke richting tot N227. Links onder tunnels door, 1e afslag rechts). Bus 82 (halte Maarnse Grindweg)
LET OP: op de Falkkaart is de markering rood, maar dit is bij de route zelf veranderd in blauw en geel. 

heideveldjeWat krijgt u te zien?
Eén van de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug, gevarieerd bos, heideveldjes. In januari j.l. is het Utrechts Landschap hier gestart met het kappen van bomen om plaats te maken voor heide. Klik hier voor meer informatie over dit natuurbeheer.
Bekijk hier de grote kaart.

Aanrader : 
Eetcafé Onder de Pannen voor een lunch of diner, halverwege of na afloop van de wandeling. De blauwe wandelroute leidt u ernaartoe. Het Eetcafé is ook met de auto bereikbaar: volg de borden vanaf de Groene Entree. 

Leusden
W7: Ringheuvels – 4,8 km – zie informatiebord bij de start voor markering.

Start: Parkeerplaats aan de Waterlooweg. Komend vanaf de ventweg langs de N227 (Doornseweg) ligt de parkeerplaats na plm. 800 m. aan de rechterkant, 

wandelaars nationaal park utrechtse heuvelrugWat krijgt u te zien?
Bos, heidevelden, landbouwgronden, oude afgegraven veengebiedjes, met zeer gevarieerde flora en fauna, waaronder de ringslang. De Ringheuvels dankt zijn naam aan de voormalig ringvormige stuifduinen. 

Aanrader : 
Pannenkoekenhuis Bergzicht, dat ligt aan de N227 richting Maarn, ongeveer 2 km. verderop aan de rechterkant, tegenover de parkeerplaats Treekerpunt. 

Overig aanbevolen wandelroutes:

Diverse wandelroutes vanaf de Groene Entrees tussen Doorn en Leersum/Amerongen, gelegen aan N225, bijvoorbeeld: