Een groene community

Unieke samenwerking Nationaal Park en ondernemers via de Nationaal Park Pas – Utrechtse Heuvelrug

De Nationaal Park Pas biedt meerwaarde aan Nationaal Park, recreatieondernemer, èn recreant. De officiële overhandiging van het eerste exemplaar aan de Commissaris van de Koning van de Provincie Utrecht vond plaats op 20 april 2015. Op de foto vlnr: Voorzitter Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug mr. drs. Th.E.M. Wijte, Commissaris van de Koning van de Provincie Utrecht dhr. W.I.I. van Beek, Programmaleider Natuurlijk!Doen/Nationaal Park Pas mevr. drs. M. van Lidth de Jeude en Programmadirecteur Nationale Parken, Ministerie van Economische Zaken dhr. Ir. C. Lever MPA.

???????????????????????????????????????????????????????????????

Iedereen profiteert
De afgenomen subsidies waren aanleiding voor de start van een samenwerking van de Stichting Beheer Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) met de recreatie-ondernemers. De Nationaal Park Pas – Utrechtse Heuvelrug is in het leven geroepen met als doel extra inkomsten voor het park te genereren, en daarnaast het aanbod van natuurgerichte recreatie te versterken, zoals dat past in een Nationaal Park.

Iedereen die het NPUH een warm hart toedraagt en € 25,- doneert, ontvangt de pas. De pashouder krijgt voor 2 personen 10% voordeel op de rekening bij ruim 30 geselecteerde groene ondernemers in en om het NPUH.  Alle pas-acceptanten hebben een aanbod van natuurbeleving, lokale of biologische producten en/of groen vervoer. Bij sommigen is dat aanbod duidelijk aanwezig, andere ondernemers hebben aangegeven daarin meer te willen investeren. Zij krijgen hierbij ondersteuning van het NPUH. Tevens wordt hen ‘een podium’ gegeven via deze website, en via facebook en twitter.  Het NPUH heeft natuurgerichte recreatie hoog in het vaandel staan en de ondernemers zijn enthousiast om dit op deze manier te ondersteunen. En omdat groen, puur en lokaal steeds meer in trek is, profiteert iedereen.

Nationaal Park community
De betrokken ondernemers zijn o.a. restaurants, hotels, B&B’s, bungalowparken, groene taxibedrijven, musea, en landwinkels. Want ook hun belang bij een blijvend mooi park is groot. Zo ontwikkelt zich een groene community van ondernemers, bewoners en recreanten die bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van de natuur en recreatieve voorzieningen in het NPUH.

Wensenlijstje
Op het wensenlijstje staan onder andere wildobservatiehutten, fauna-passages, een handige app voor wandel- en fietsroutes door het park en meer toezichthouders. De inkomsten van de Nationaal Park Pas worden in overleg met het bestuur van de Stichting Beheer NPUH – Natuurlijk!Doen besteed.

Het NPUH is een samenwerkingsverband van landgoedeigenaren, terreinbeheerders, overheden en belangenorganisaties van o.m. ondernemers, inwoners en andere gebruikers.