Fietsroute van de maand

Zuidelijke route door bossen en langs kastelen

Fietsen van Doorn naar Amerongen door de bossen van het Nationaal Park, en langs het lint van buitenplaatsen van de Stichtse Lustwarande door het Kromme Rijngebied weer terug. Een prachtige afwisselende fietstocht van 45 km. * 

fietsers heide panorama

  • U begint uw sportieve dag in het Nationaal Park met een kopje koffie in Theehuis en Moestuin ‘t Sand op het terrein van Bartimeus in Doorn. De ingang van Bartimeus ligt aan de Driebergsestaatweg 44.  Komt u met de fietsen op de auto, dan kunt u halverwege het terrein, 200 m. na de slagboom bij het eerste grote kruispunt, prima uw auto kwijt. U ziet de verwijzing naar de Theetuin aan de rechterkant. Mocht u met de fiets in de trein willen komen, dan fietst u vanaf station Driebergen, met fietsknooppunt 79, naar nr. 96 naar de Arnhemse Bovenweg. Aan deze weg ligt een andere ingang van Bartimeus, iets voorbij knooppunt 5. Het station ligt op 4 km. van de Theetuin.
  • De Theetuin is een prachtige, unieke plek in een oude moestuin waar u ook de daar geteelde groente en kruiden kunt kopen (het Theehuis is open van 10 tot 16.30 uur, in het weekend van 11 tot 16.30 uur).
  • Vervolgens stapt u op de fiets richting de Arnhemse Bovenweg en slaat u bij het verlaten van Bartimeus linksaf. Via de knooppunten 5 – 4 – 16 – 3 – 6 – 7 – 70 – 71 – 12 – 68 – 69 en 65  fietst u naar Amerongen door de mooiere bossen van ons land! De route ligt namelijk in de kernzone van het Nationaal Park, het gebied met de hoogste natuurwaarden. Ook fietst u door twee grote stiltegebieden, de Boswachterij Leersum en de Boswachterij Amerongen.
  • Na ongeveer 20 km fietsen bent u in het pittoreske Amerongen waar u kunt lunchen bij Restaurant Café Buitenlust, een gemoedelijk fietscafé met een groot gezellig terras en een oplaadpunt voor e-bikes. U komt er langs als u naar knooppunt 17 fietst.
  • Na de lunch is een bezoek aan het kasteel of het Tabaksmuseum beslist de moeite waard. Of alleen al een verkenning van het dorp zelf. Er zijn leuke kleine winkels en galeries. Slaat u dan niet Il Sogno in de Overstraat over. Een Italiaanse concept-store, voor ook een lekkere Italiaanse koffie of een ijsje. Het is tevens VVV-punt.
  • Na knooppunt 17 komt U in de landgoederenzone van de Stichtse Lustwarande: de prachtige buitens die de rijke kooplieden uit Amsterdam in de 18e eeuw lieten bouwen tegen de Kromme Rijnstreek aan. Laat u zich lekker leiden langs de kastelenrij via de knooppunten 11 – 10 – 8 – 9 en 59 .
  • Bij knooppunt 59 slaat u rechtsaf de Sterkenburgerlaan in, die eindigt bij de Driebergsetraatweg vlakbij nr 44, de ingang van het Bartimeusterrein.

Wilt u nog blijven voor het avondeten, dan is het restaurant op Landgoed Kraaybeekerhof een aanrader, vooral als u helemaal biologisch wilt eten. Het ligt op nog geen 3 km afstand in Driebergen, richting het NS-station. Een leuk alternatief is het Streekrestaurant De Pronckheer in Cothen op 8 km afstand, waar u eerder met de auto naar toe zult moeten. Tot slot kunt u ook goed terecht in Restaurant Fleuri van Hotel Landgoed Zonheuvel, zeker als u ook een nachtje wilt blijven slapen. Op alle drie de locaties kunt u heerlijk op een terras zitten, midden in de natuur, en genieten van de lange zomeravonden.

* Op alle gemarkeerde locaties geniet u 10% prijsvoordeel met uw Nationaal Park Pas.

Heeft u nog belangstelling voor de vorige fietsroute van de maand, de Kromme Rijnroute naar Museum Oud Amelisweerd en prachtige bloementuinen (26 km)? Klikt u dan hier